{ "title": "Kudret Narı Tohumu", "image": "https://www.kudretnari.gen.tr/images/kudret-nari-tohumu.jpg", "date": "20.01.2024 09:42:01", "author": "perihan çolak", "article": [ { "article": "
Kudret Narı Tohumu, çok nadir olarak bulunan kudret narı bitkisinin tohumunu, fidan yetiştiricilerinin yanında ya da bazı baharatçılarda bulmak mümkündür. Birçok hastalığın tedavisinde, özellikle midede oluşan ülser, gastrit ve reflü gibi hastalıklara iyi gelen ayrıca sindirim sistemini çalıştıran, kabızlığı engelleyen, kan şekerini dengeleyen, bağırsak problemlerini gideren kudret narı bitkisinin, nasıl yetiştirildiği hakkında sizlere yardımcı olmak istiyoruz. Öncelikle, tek yıllık bir bitki olan kudret narı, aşırı sıcak yerlerde yetişmediği için yetiştirilecek yerin sıcaklığına dikkat edilmelidir. Nemli iklimleri seven bu bitki, kumlu hafif killi topraklarda, yaz sulamaları ile yetiştirildiği zaman daha iyi verimler alınacaktır.

Ana vatanı Hindistan olan kudret narı, tropik iklim bölgelerinde, Doğu Afrika, Asya, Güney Amerika ve Uzak Doğuda da yetiştirilmektedir. Tırmanıcı, sarmaşık şeklinde olan bu bitki, tohumu ekilerek yetiştirilir. Güneş ısısına göre hızla yetişen bu bitki yetiştiği zaman, sarı renkli çiçekler açmaktadır. Meyvesi ise yeşil olarak oluşur ve olgunlaştıkça sarı - turuncu rengini almaktadır. Meyvesi tam olarak olgunlaştığı zaman, üzerindeki kabuğu, üç ayrı parça halinde geriye doğru bükülür ve içerisinde kırmızı ve beyaz renkli çekirdekler ortaya çıkar. Genel olarak acımsı bir tadı bulunmaktadır. Vitamin ve mineraller bakımından zengin olan kudret narında özellikle, demir, kalsiyum, fosfor ve bol miktarda B vitamini bulunmaktadır.

Kudret narı bitkisini, tohumu çimlendirildikten sonra, çıkan filizi toprağa dikilerek yetiştirilmektedir. Bu bitkinin tohumlarını çimlendirmeden önce, bir müddet suda bekletiyoruz. Bir süre suda beklettiğimiz tohumları çıkarıp, bir miktar nemli pamuk veya nemli bez içerisine sarıyoruz. Sardığımız tohumlar bir süre sonra çatlayacaktır ve içerisinden filizler çıkacaktır. Çatlayan tohumun içerisinden çıkan filizi, dikkatli bir şekilde zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikin.

Kudret narı bitkisini bir başka yetiştirme şekli ise

Kudret narı tohumlarını, çimlendirmeden önce bir süre suda bekletiyoruz. Bir süre su içerisinde bıraktığımız tohumları, sudan çıkarıp kudret narı bitkisini yetiştireceğimiz yerde toprağın altına koyuyoruz. Bitkiyi saksıda yetiştireceksek, tohumları saksının içerisindeki toprağın üzerine bırakalım ve tohumların üzerine ince bir torf atarak, tohumları yerinden oynatmadan bir miktar su verelim. Tohumları sularken dikkatli bir şekilde sulamalıyız. Tohumların yerinden oynamaması için fısfıs ve benzeri bir şey ile sulanmalıdır. Toprağı nemlendirdikten sonra, saksının üzerine şeffaf bir streç film çekilmelidir, çekilen streç tohumlarda sera etkisi yaratacağından tohumların çimlenmesini hızlandıracaktır. Nemlendirme işlemi her gün mutlaka yapılmalıdır.
" } ] }