{ "title": "Kudret Narı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.kudretnari.gen.tr/images/kudret-nari-nasil-yapilir-7461.jpg", "date": "21.01.2024 15:50:38", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "Kudret Narı Nasıl Yapılır, Kudret narı mide ve sindirim yolunda bulunan rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Yüksek tansiyon rahatsızlığında tansiyonun kontrol edilmesinde etkili bir biçimde kullanılmaktadır. Ayrıca kısırlık tedavisinde kullanılmaktadır. Kudret narı çiğ biçimde de yenebilmektedir. Tazeyken toplanan kudret narı, acı olduğundan dolayı yenilememektedir. Fakat bazı türleri özellikle halen yeşilken salatalık düzeyindeyken sulu yapısıyla çoğu sebze ve yeşilliklerden daha uygun tadıyla meyve gibi yenilebilmektedir. Salata malzemesi olarak da kullanılabilmektedir. Çoğu meyvenin çekirdeğine yaklaşılırken tatsızlaşırken, beyaz çekirdekliler bir tarafa bırakılırsa, kudret narında en tatlı yerin çekirdek çevresindeki kırmızı dokunun olması ilginçtir.

Kudret narı nasıl yapılır: Tazesinin olmadığı zamanlarda da beklenen şifasından yararlanmak ve etki gücünü arttırmak üzere kudret narını, zeytinyağı ve halis balla kullanmak yaygın bir uygulamadır.

Ballı kudret narı macunu malzemeleri
Ballı kudret narı macunu Nasıl Yapılır?

Kudret narı yıkanarak varsa sap kısmından ayrılır. Kırmızı zarlı çekirdekleri ayıklanır. Kudret narı mümkünse elle, değilse bir bıçak marifetiyle küçük parçalara ayrılır. Rendeleme veya mutfak robotundan geçirme yöntemi sonucu hızlandırsa da tesirinin azalacağı endişesiyle ve metal değdirmemek amacıyla meyvenin bir tahta kaşıkla ya da havanda ezilmesi yöntemini tercih edenler de vardır. Parçalar bir kavanoza konulup ve bal da üstüne dökülür. Kudret narı meyvesi hafif olması nedeniyle üste çıkacaktır. Bekleme sürecinde bir miktar sulanması normal olup bozulduğunu göstermemektedir. Ballı kudret narı macunu 30-40 gün kadar sürede olgunlaşarak kullanıma hazır hale gelecektir.

Zeytinyağlı kudret narı macunu malzemeleri
Zeytinyağlı kudret narı macunu Nasıl Yapılır?

Kudret narı yıkanıp ve çekirdekleri ayıklanır. Kudret narı mümkünse elle, değilse bir bıçak marifetiyle küçük parçalara ayrılır. Parçalar kavanoza konulup ve üstüne zeytinyağı dökülür. Kudret narları birkaç 20-25 gün bekletildikten sonra, yumuşayıp pelte durumuna gelerek zeytinyağı içerisinde dağılır ve kullanılabilecek kıvama ulaşır. Bu süreçte ara sıra çalkalanıp ve kavanozun kapağı açılarak havası alınmalıdır. Zeytinyağlı kudret narı macununun olgunlaşması için altı ay kadar beklemek gereklidir. Bekleme sürecinin ilk birkaç haftasının güneşte, daha sonra gölgede olması gerektiğini tavsiye edenler olduğu gibi yalnızca gölge bir yerde bekletilmesi gerektiği görüşünde olanlar da vardır.
" } ] }