{ "title": "Kudret Narı Çeşitleri", "image": "https://www.kudretnari.gen.tr/images/kudret-nari-cesitleri-7602.jpg", "date": "19.01.2024 13:38:53", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Kudret narı çeşitleri, tropik iklim bölgelerinde, Amazon havzasında, Doğu Afrika'da, Asya, Karayip Adalarında doğal bulunan Güney Amerika ve Uzak Doğu'da özellikle gıda ve ilaç olarak kullanıldığı için yetiştirilen bir bitkidir.

Kudret narı çeşitlerinden diğer bilinen diğer isimleri, papara, acaip elma, momordica kudret narı turuncu sarı renkte, şişkin meyveleri olan bir veya 2 metre yüksekliğinde ince gövdeli ve tırmanıcı bir meyvedir. 20 santime kadar uzayabilen kudret narının üzeri pütürlüdür.

Meyveleri momordican adında acı bir madde, uçucu yağ ve reçine içermektedir. Ayrıca demir, kalsiyum, B vitaminleri başta olmak üzere, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Yetiştirildiği yerler; vatanının doğu Hindistan olduğu tahmin edilmektedir, Asya ve Afrika'nın tropik bölgelerinde ve Türkiye ve İtalya gibi Akdeniz sahillerinde de yetiştirilmektedir. Ülkemizde Yalova ve Bursa illerinde yetiştirilmektedir. Sonbaharda toplanan kudret narı meyveleri taze olarak yenildiği gibi aynı zamanda tohumlarından kudret narı yağı ve macunu yapılmaktadır.

Mineral, vitamin ve lif açısından oldukça zengin bir bitkidir. Bu kadar faydalı bitkinin başta mide ve bağırsak olmak üzere sindirim ve boşaltım sistemi üzerinde oldukça çok faydaları bulunmaktadır. Bu olumlu etkilerinin yanında özellikle cilt problemlerinde, yaraların iyileşmesinde, tümörlerin tedavisinde ve karaciğer ile ilgili problemlerde çok faydalıdır.

Kudret narı çeşitlerinin faydaları nelerdir?
Taze olarak kudret narı meyvesinin yapılışı ve tüketimi; olgunlaşmış kudret narı meyveleri bir tatlı kaşığı bal ile bir tabakta ezilerek beraber karıştırılır ve her sabah aç karnına bir tatlı kaşığı yenir.
" } ] }