{ "title": "Kudret Narı Çekirdeği", "image": "https://www.kudretnari.gen.tr/images/kudret-nari-cekirdegi-3022.jpg", "date": "20.01.2024 04:16:50", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Kudret Narı Çekirdeği, Çok ender olarak bulunan kudret narı çekirdeği, fidan yetiştiricilerinin yanında veya bazı baharatçılarda da bulmak mümkündür. Pek çok hastalığın tedavisinde, özellikle de midede oluşan gastrit, ülser ve reflü gibi rahatsızlıklara iyi gelir, Ayrıca sindirim sistemini çalıştıran, kabızlığı iyi gelen, kan şekerini dengeleyen, bağırsak problemlerini ortadan kaldıran kudret narı bitkisinin, nasıl yetiştiği hakkında sizlere bilgi vermek istiyoruz. Öncelikle, bir yıllık bir bitki olan kudret narı, aşırı sıcak olan yerlerde yetişmediği için yetiştirilecek olan yerin sıcaklığına çok dikkat edilmelidir. Nemli iklimleri seven bu bitki, hafif killi, kumlu topraklarda, yaz sulamaları ile yetiştirildiği zaman daha iyi verim alınmaktadır. Anavatanı Hindistan olan Kudret narı çekirdeği, tropik iklim bölgelerinde, Uzak Doğuda, Doğu Afrika, Asya ve Güney Amerika'da yetiştirilmektedir. Tırmanıcı ve sarmaşık şeklinde olan bu bitki, çekirdekle ekilerek yetiştirilir. Kudret narı çekirdeği, güneş ısısına göre hızla yetişen bir bitki türüdür Yetiştiği zaman, sarı renkte çiçekler açmaktadır. Bu bitkininmeyvesi ise yeşil olarak oluşur ve olgun bu meyveler sarı-turuncu bir renk almaktadır. Kudret narı meyvesi tam olgunlaştığı zaman ise üzerindeki kabuğu, üç ayrı parça şeklinde geriye doğru bükülür ve içinden beyaz ve kırmızı renkli çekirdekler ortaya çıkar. Genel olarak bu bitkininacımsı bir tadı vardır. Vitaminler ve mineraller açısından zengin olankudret narında özellikle, fosfor, demir, kalsiyum ve bol miktarda B vitamini bulunmaktadır.

Kudret narı çekirdeği nasıl yetiştirilir?

Kudret narı bitkisinin, çekirdeği çimlendirildikten daha sonra, çıkan filizi toprağa dikilerek yetiştirilir. Kudret narı çekirdeğini çimlendirme yapılmadan önce, bir müddet suda bekletilir. Bir süre suda bekletilen kudret narı çekirdeğini çıkarıp, bir miktar nemli bez veya nemli pamuk içerisine sarılır Sarılan kudret narı kudret narı bir süre sonra çatlayarak içerisinden filizler çıkmaya başlar. Çatlayarak içerisinden çıkan filizi, dikkatli bir şekilde ve zarar vermeden istediğiniz yere dikilir. Bitkiyi saksıda yetiştirecek olunursa saksının içerisindeki toprağın üstüne bırakın ve çekirdeğin üzerine ince bir torf atıp çekirdeği yerinden oynatmadan bir miktar su verin. Kudret narı fidesisularken çok dikkatli bir şekilde sulamak gerekir. Kudret narı çekirdeği yerinden oynatılmadan fısfıs ile sulayın. Toprak nemlendirilir, sonra, saksının üzerini şeffaf bir streç film ile kapatılır. Bu sera etkisi yaptığından çekirdeklerin çimlenmesini hızlandıracaktır. Kudret narı çekirdeğinin nemlendirme işlemini ise her gün mutlaka yapılmalıdır.
" } ] }