{ "title": "Kudret Narı Bitkisi Nasıl Yetiştirilir", "image": "https://www.kudretnari.gen.tr/images/kudret-nari-bitkisi-nasil-yetistirilir.jpg", "date": "20.01.2024 13:06:58", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kudret narı bitkisi nasıl yetiştirilir, Amazon havzası, Asya, Doğu Afrika, Karayip adaları gibi tropik iklim bölgelerinde doğal şekilde yetişen, Uzakdoğu ve Güney Amerika bölgelerinde özellikle ilaç ve gıda sektöründe kullanılmak için yetiştirilen bitki, son zamanlarda ülkemizde de talep görmeye başlamıştır. Tırmanıcı, sarmaşık gibi olan tek yıllık bir bitkidir. Yaz aylarında çiçeklenmekte, yıl içinde birden fazla ürün vermektedir. Kudret narı yapraklarından meyvesine kadar vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Filipinler'de şifalı etkileri nedeniyle çok fazla yetiştirilen bu bitki aynı zamanda yemekler de kullanılır. Acımsı tadı olmasına rağmen sırf şifası için yemeklerde tercih edilir. Batıda daha çok balsam armudu, acı kavun, Afrika hıyarı gibi isimlerle bilinir. Hastalıkların tedavisinde etkin bir şekilde kullanılır.

Kudret narının nemli iklimde verim seviyesi yükselir

Hafif killi, tınlı ve kumlu topraklara ekilen kudret narı düzenli olarak sulandığında, özellikle nemli iklimlerde daha iyi adaptasyon sağlar. Hava sıcaklığının yükselmesi bitkinin çiçeklenme oranını azaltır. Bu nedenle en iyi sıcaklık 20-25 derece arasındaki bölgelerdir. Bu şekilde daha iyi verim alınır. Ülkemizde iyi bir bakımla, bu tek yıllık bitki her bölgede yetişebilir. Ege ve Akdeniz bölgelerinde ise örtü altı yetiştiriciliğinde uygun bir bitkidir. Dikim yapılmadan önce arazi hazırlanmalı, destekleme için tel ve direkler kullanılmalıdır. Sulama ve gübreleme takviyesi gerektiğinden, sulama tesisi ile NPK içeriği olan gübre gereksinimi bulunmaktadır.

Kudret narı 1 dönüm için 2 bin adet fide şeklinde dikilir

Bu bitkinin ekim zamanı ilkbaharda Nisan ve Mayıs ayında toprak sıcaklığının 8-10 derece olmasıyla birlikte ekilir. Bu çimlendirme kaplarına veya araziye direkt olarak yapılabilir. Bitkinin tohumlarının %100 çimlenme özelliğinin olmaması nedeniyle, çimlendirme kaplarına ekilerek fide yetiştirilir. Bundan sonra araziye fidelerin ekimi yapılır. Bitkinin rahat büyüyüp gelişmesi için, 50 cm aralıklarla 2 metre yükseklikte destekleme sistemiyle fideler ekilmelidir. Bu şekilde 1 dönüme 2 bin fide ekimi yapılmaktadır.

Kudret narının 1 dönümden 10 bin adet meyve verimi vardır

Başlangıçta maliyet olarak yüksek gibi görünse de kudret narı yatırımcısı açısından karlı bir bitkidir. Sürekli olarak çiçeklenme yapar ve meyve verir. Gelişim döneminde kudret narından devamlı ürün almak mümkündür. Kudret narının orta büyüklüğündeki 5-8 adet meyve vermekte yani 1 dönümden 10 bin adet meyve alınmaktadır. Bu da yaklaşık 1-1,5 ton ürün almak demektir. Dikimi takip eden 2-3 haftada çiçeklenme olur, 1-1,5 ayda da meyvelerde olgunlaşma olur. Kudret narından ekim ayı ortalarına kadar ürün almak mümkündür.
" } ] }