{ "title": "Ballı Kudret Narı Macunu", "image": "https://www.kudretnari.gen.tr/images/balli-kudret-nari-macunu.jpg", "date": "20.01.2024 14:41:26", "author": "perihan çolak", "article": [ { "article": "
Ballı kudret narı macunu, kudret narı, ana vatanı Hindistan olan kabakgiller familyasından olan çiçekli sarı, meyvesi sarı ile turuncu karışımı olan, faydalı bir bitkidir. Özellikle midede oluşan ülser, gastrit ve reflü hastalıklarının tedavisinde kullanılan kudret narı bitkisi, bağırsak problemlerinin giderilmesinde kullanılmaktadır. Birçok faydalı yönleri olan bu bitki sade olarak tüketildiği gibi, yağı ve macunu yapılarak da şifasından faydalanılmaktadır. Acımsı bir tadı olduğu düşünüldüğü için, sade olarak tüketilemediğinden genellikle bal ile karıştırılarak tüketilmektedir. Fakat kudret narının bazı türleri, henüz yeşil iken sulu bir yapısı olduğu için acımsı tadına ulaşmadığından, her meyve gibi sade tüketilebilmektedir. Kudret narını sade tüketmenin yararı daha fazladır. Bu şifalı bitki bal ile karıştırıldığı zaman, balın kattığı şifa ile birçok hastalığa iyi gelecektir. Ballı kudret narı macununu birçok baharatçıda kavanoz içerisinde hazır olarak bulabileceğimiz gibi, kendimiz evde de hazırlayabiliriz. Hazırlaması çok basit fakat faydası çok büyük olan, ballı kudret narı macununun nasıl yapıldığını sizlerle paylaşalım istedik. Öncelikle ballı kudret narı macununun yapılışı için gerekli olan malzemelerimizi söyledikten sonra yapım aşaması ile ilgili detayları da söyleyelim.

Ballı kudret narı macununun yapılışı için gerekli malzemeler
Ballı kudret narı macunu nasıl yapılır?

Ballı kudret narı macunu malzemeleriimizi hazırladık ve macunu yapım işlemine geçtik. Öncelikle macun için ayarlamış olduğumuz yaklaşık elli gram olan tam olgunlaşmış kudret narını, temiz oluncaya kadar iyice yıkıyoruz. Yıkadıktan sonra sap kısımlarını ayırıyoruz. İçerisinde bulunan kırmızı zarlı çekirdekleri çıkarıyoruz. Çekirdeklerini çıkardığımız kudret narını mümkün ise elle küçük küçük parçalar haline getiriyoruz. Bıçak veya mutfak robotu ile doğranması kolay olsa da metal değdiği zaman etkisinin azalacağını düşünüldüğünden, meyvenin tahta bir kaşık ile veya havan yardımı ile ezilmesi daha uygun olacaktır. Parçalanan ya da ezilen kudret narını tahta kaşık ile karıştırıyoruz ve parçaları, içerisine koymak için önceden hazırlamış olduğumuz cam kavanozun içerisine koyuyoruz.

Cam kavanozun içerisine koyduğumuz kudret narı parçalarının üzerine, ayarlamış olduğumuz yarım kilogram hakiki süzme balı ilave ediyoruz. Kudret narı hafif olduğu için balın üstüne çıkacaktır. Gerekli olan malzemelerden hazırlamış olduğumuz ballı kudret narı macununu, yaklaşık bir ay veya kırk gün bekletildikten sonra kullanıma hazır hale gelmiş olur. Bu bir ay, kırk günlük bekleme süresi içerisinde, hazırlamış olduğumuz ballı kudret narı macunda bir miktar sulanma görülebilir. Bu normaldir bir durumdur, macunun bozulduğu anlamına gelmez.
" } ] }